Micro SD kaarten

De Micro SD kaart is op dit moment de kleinste en meest lichte geheugenkaartje die je kunt kopen. De Micro SD kaart wordt veel gebruikt in portable apparatuur zoals foto- en videocamera’s, maar ook in smartphones en drones met ingebouwde camera. Je kunt kiezen uit een ruime reeks opslagcapaciteiten, maar ook uit verschillende lees- en schrijfsnelheden. We verkopen ook kaartjes die extra bestand zijn tegen temperatuurwisselingen en röntgenstraling, die (spat)waterdicht en schokbestendig zijn. Staat ook een SD kaart adapter afgebeeld, dan wordt de Micro SD kaart geleverd inclusief een adapter waarmee de Micro SD kaart in een normaal SD kaartlezerslot past.

Wat is een Micro SD kaart?

Een Micro SD kaart is een geheugenkaartje voor opslag van bijvoorbeeld foto’s en video’s. Het is het kleinste geheugenkaartje dat er op dit moment op de markt is. Een Micro SD kaart bestaat uit Flash geheugenchips en heeft dus geen bewegende delen die kapot kunnen gaan. Hierdoor hoef je niet zeer voorzichtig met het kaartje om te gaan. Het kaartje is voorzien van vergulde contacten die lang meegaan. Deze contacten dienen voor energietoevoer naar de geheugenchips en de overdracht van de data. Raak deze contacten zo min mogelijk aan met je vingers, dan worden ze niet aangetast door de natuurlijke huidzuren. Ze blijven dan lang betrouwbaar contact maken. Het flash geheugen onthoudt ook zonder dat de Micro SD kaart van spanning is voorzien voor lange tijd de gegevens die op het kaartje zijn opgeslagen. Hierdoor is een Micro SD kaart een ideaal opslagmedium voor gebruik in fototoestel en videocamera, smartphone en drone. Zorg ervoor dat je bij het insteken en verwijderen van het kaartje het toestel waar je de kaart in wilt steken of uit wilt verwijderen, helemaal uitschakelt. Hiermee voorkom je dat er foto’s, video’s of andere data die op het kaartje staan verloren gaan.

Micro SD kaart in een apparaat steken

Een Micro SD kaart in een apparaat steken en verwijderen vergt enige handigheid. Gelukkig kun je het kaartje maar op één manier in het kaartslot steken. Wil het kaartje maar tot halverwege het kaartslot in dan heb je het kaartje er verkeerd om in gestoken. Steek je de Micro SD kaart op de juiste manier in het kaartslot, dan klikt het kaartje vanzelf vast. Om het kaartje te verwijderen, druk je het kaartje met je vinger iets verder het slot in. Het kaartje klikt los en wordt door een veertje naar buiten gedrukt. Een standaard SD kaart heeft een schuifje op de zijkant waarmee de kaart te beveiligen is tegen overschrijven. Deze optie moet dan wel ondersteund worden door het apparaat waar het kaartje in gebruikt wordt. Een Micro SD kaart zelf heeft geen beveiliging tegen overschrijven. De adapters waarmee je dit kaartje ook in een gewoon SD kaartslot kunt steken hebben deze beveiliging wel. Steek je een Micro SD kaart in een SD kaart adapter dan werkt deze op dezelfde manier als een standaard SD kaart.

Opslagcapaciteit en snelheid

Een van de belangrijkste eigenschappen van een Micro SD kaart is de opslagcapaciteit. De opslagcapaciteit wordt aangegeven in Gigabyte (GB). In de opslagindustrie is een Gigabyte gelijk aan 1000 MB. We hebben kaartjes met de volgende opslagcapaciteit in ons assortiment:

  • Micro SD kaart 4GB;
  • Micro SD kaart 8GB;
  • Micro SD kaart 16GB;
  • Micro SD kaart 32GB;
  • Micro SD kaart 64GB;
  • Micro SD kaart 128GB.
De snelheid van een geheugenkaartje wordt aangegeven in Mbps. Dit staat voor Mega bit per seconde. Let op: een bit is niet gelijk aan een byte. Een byte wordt aangeven met een grote letter B en een bit met een kleine letter b. Een Byte bevat 8 bits. Theoretisch moet je de snelheid in bit door 8 delen om de snelheid in Bytes uit te rekenen. In de praktijk heb je te maken met zogenoemde protocol overhead. Dit houdt in dat er iets meer data verstuurd worden dan de eigenlijke data van de foto zelf. Hierdoor kun je in de praktijk de snelheid in bits delen door tien om de snelheid in Byte uit te rekenen.

Lees- en schrijfsnelheid

Een Micro SD kaart heeft twee verschillende snelheden, namelijk de lees- en schrijfsnelheid. Maak je een foto die op het kaartje wordt geschreven, dan heb je te maken met de schrijfsnelheid. Wil je foto’s of video’s van een geheugenkaartje op je computer overzetten, dan heb je te maken met de leessnelheid. Hoe hoger de schrijfsnelheid hoe sneller de camera foto’s op het kaartje kan wegschrijven en hoe korter je hoeft te wachten tussen foto’s. Bij het maken van video’s met hoge resolutie dan is het belangrijk dat de Micro SD kaart een schrijfsnelheid heeft die hoog genoeg is. Je kunt in de gebruiksaanwijzing van je camera nagaan wat de minimale benodigde schrijfsnelheid is. Hoe hoger de leessnelheid hoe sneller je foto’s en video’s naar je computer kunt kopiëren. Een leessnelheid van 40 Mbps (Mega bit per seconde) komt overeen met een snelheid van circa 4 MB (Mega Byte per seconde). Het je een foto van 4 Mega Byte dan duurt het 0,25 seconde voor de foto van het kaartje gelezen is. Dat valt bij één foto nog wel mee. Wil je 1000 foto’s kopiëren, dan zit je 250 seconden te wachten, dat is meer dan 4 minuten en 10 seconden.

Micro SD kaart kopen

Maakt je fototoestel foto’s die gemiddeld 10 Mb groot zijn, dan kun je ongeveer honderd foto’s per Gigabyte opslaan. Wil je duizend foto’s kunnen opslaan, dan heb je een Micro SD kaart nodig met een capaciteit van 10 GB. Voor video’s geldt hetzelfde, maar houd er rekening mee dat een video veel meer geheugenruimte inneemt. De hoeveelheid opslag benodigd voor een video wordt aangegeven in Megabyte per minuut video. Deze is sterk aanhankelijk van je videocamera. Bij video is dus de lengte van de videoclip bepalend voor de hoeveelheid opslag die een clip gebruikt. De opslagcapaciteit van een Micro SD kaart wordt ook aangeven in klassen. SDHC staat voor SD High Capacity en wordt gebruikt als aanduiding voor kaartjes met een opslagcapaciteit van 4 GB tot 32 GB. Heb je een apparaat met een aanduiding SDHC, gebruik dan alleen een kaartje met de aanduiding SDHC. SDXC staat voor SD eXtended Capacity en wordt gebruikt als aanduiding voor kaartjes met een opslagcapaciteit van 64 GB tot 2 TB (Terra Byte = 1000 GB). Heb je een apparaat met de aanduiding SDXC dan kun je zowel een Micro SD kaart met de aanduiding SDHC en SDXC gebruiken.

Hulp en advies

Heb je vragen over een van onze producten of wens je advies bij het kiezen van een geheugenkaart? Bel ons dan op nummer 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links